maanantai 15. huhtikuuta 2019

Tärkeä muistutus kaikille autoileville vanhemmille


Monesta asiasta voi ja pitääkin säästää, mutta yksi asia on sellainen, josta meillä ei suostuta säästämään senttiäkään: lasten turvallinen matkustaminen autossa. Ellei minulla olisi varaa ostaa kunnon istuimia lapsille, ottaisin vaikka lainaa ne hankkiakseni. Jos joutuisin kolariin lapset kyydissäni, tietäisin tehneeni kaiken voitavani sen eteen, että lapseni selviävät kolarista ehjin nahoin. Nykyään lasten istuimet ovat niin kehittyneitä, että usein lapset selviävätkin kolareista pienillä vammoilla, ainakin verrattuna siihen aikaan kun istuimia ei käytetty.

Nykyään on hyviä ja turvallisia istuimia, mutta mun mielestä tieto niistä on kiven takana. Mikään neuvola tai muu ei puhu sellaisista asioista kuin kolaroidut istuimet kirpputoreilla tai suosituksista sen suhteen, millaisissa istuimissa lasten tulee istua. Sellainen, joka ei huomaa perehtyä itse asiaan, ei välttämättä tiedä, miten kuljettaa lasta turvallisesti. Uskon, että lapsia kuljetettaisiin turvallisemmin, jos tietoa tulisi automaattisesti, perehtyi sitten asiaan itse tai ei. Poliisit ratsaavat nykyään autoja pitäen silmällä lasten matkustamista ja liian moni pieni on aivan vääränlaisessa istuimessa tai jopa ilman istuinta tai vöitä kokonaan.


Saatiin juuri auto takaisin korjaamolta, jossa se oli kolarin vuoksi. Mun mies oli kolarissa, onneksi lapset eivät olleet kyydissä. Tässä tullaankin sitten mun tämänpäiväiseen aiheeseen. Vaikka oon aina ollut todella tarkka lasten turvallisesta matkustamisesta, multa meinasi kaikkien niiden hoidettavien asioiden keskellä unohtua yksi asia, ne kolaroidut istuimet. Kolari oli pieni ja istuimet ovat varmasti viattomia, mutta liikenneturvan ja turvaistuinvalmistajien kanta on selkeä: Auton kyydissä kolarihetkellä olleet istuimet tulee vaihtaa aina, kun kolarissa on ollut vauhtia enemmän kuin 10 km/h sillä ei voida mitenkään mitata, onko istuimeen tullut silti jokin pieni vaurio joka vaikuttaa istuimen turvallisuuteen mahdollisessa seuraavassa kolarissa. Kolari-iltana oli niin paljon hoidettavaa, että en muistanut silloin koko asiaa. Ystäväni sitten muistutti minua, että kannattaa selvittää miten meidän vakuutusyhtiö suhtautuu istuinten korvaamiseen, kuulemma vakuutusyhtiöiden välillä on eroja. Silloin mua alkoi hirvittää. Meillä oli takapenkillä yli tuhannen euron arvosta turvaistuimia, uusiakin. Jos vakuutusyhtiö ei suostuisi niitä korvaamaan, olisi aika kallis paukku ostaa itse uudet. Onneksi vakuutusyhtiö korvasi ne mukisematta muutamassa päivässä. Vaikka kolari oli todella pieni, en olisi uskaltanut ikinä kuljettaa lapsia niissä kolarissa olleissa istuimissa. Jos kolari sattuisi uudelleen ja lapsille kävisi jotain, miettisin lopun elämääni, oliko syy siinä, että en raaskinut vaihtaa istuinta, menikö se sittenkin kolarissa jotenkin rikki...Olen kiitollinen vakuutusyhtiölle vastuullisesta toiminnasta. Ostettiin vakuutusyhtiön korvaamalla summalla kaikille uudet istuimet ja nyt voidaan taas matkustaa tietäen, että heillä on ehjät ja turvalliset istuimet. Vaikka monessa asiassa suosin kierrätystä, tässä en. Ollaan aina ostettu turvaistuimet lapsille uutena yhtä lukuunottamatta, jonka voitiin varmuudella tietää olevan kolaroimaton. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä tai välitä siitä, ovatko heidän myymänsä istuimet kolaroimattomia ja käytetyn ostettuaan ei koskaan voi olla varma turvallisuudesta. Mä oon tässä asiassa oikeasti tosi tarkka ja mies tietää sen. Eli osaa käyttää mussa tuota piirrettä hyväksi. Kun hänellä iski autokuume pari vuotta sitten, hän alkoi näyttää minulle kolaritestejä, joissa tuleva auto oli pärjännyt hyvin, haha. 

Oikeastaan tällä postauksella halusin herätellä perehtymään lasten turvalliseen matkustamiseen autossa. Asiasta löytyy paljon tietoa, vaikka valitettavasti perehtyminen pitääkin itse hoitaa. Olisipa jokin taho, joka valistaisi kaikkia tulevia vanhempia tästä tärkeästä asiasta! Ja toinen juttu, halusin muistuttaa, että kolarin jälkeen lasten turvaistuimet pitää vaihtaa uusiin. Kun sattuu kolari, tulee usein todella monta hoidettavaa asiaa ja jokin saattaa unohtua, vaikka se tärkeinkin eli lasten istuimet. Sellainen vakuutusyhtiö joka ei niitä korvaa, ottaa hurjan riskin ja uskonkin, että hyvien perustelujen jälkeen he korvaavat kyllä kolarissa olleet istuimet. Mun mielestä tämä on niin tärkeä asia, että jokaiselle lapselle tulisi mahdollistaa vaikka verovaroin turvallinen istuin riippumatta siitä, millainen on vanhempien rahatilanne. Lapsen turvallisuus ei saisi olla rahasta kiinni. Ovathan istuimet todella kalliita, valitettavasti.
Luotettaavaa tietoa lasten turvallisesta matkustamisesta autossa löydät esimerkiksi liikenneturvan nettisivuilta.

Turvallisia kilometrejä ja kivaa alkanutta viikkoa!

TÄSTÄ pääset mun instagramiin, tervetuloa seurailemaan sinnekin! -Reetta
5 kommenttia:

 1. Tärkeä aihe josta paljon sanottavaa, hyvä postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 🤗 Tästä aiheesta kyllä on tärkeää puhua.

   Poista
 2. Mun täytyy tunnustaa että meidän lapsilla ei ole niin hyvät turvaistuimet kuin haluaisin, koska niissä mitkä olisin halunnut oli aivan liian iso hintalappu. Ja kyllä ajatus on todellakin pelottava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä kalliita! Mun mielestä pitäisi ehdottomasti jotenkin saada hintoja alas, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus matkustaa turvallisesti.

   Poista
  2. Ogo, lähti kesken. Tai sitten avustaa perheitä rahallisesti turvaistuinten hankinnassa.

   Poista