sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Rakentajan muistilista - näin me päästiin alkuun rakentamisessa

Meidän  rakennusprojekti herätti paljon  kiinnostusta ja ajattelin nyt raksarupeaman jälkeen koota sellaisen rakentajan muistilistan, jolla me päästiin alkuun. Ne asiat, jotka meidän mielestä kannattaa pitää muistissa, kun rakentamista aloittaa.

Tämä ei ole mikään ammattilaisen kokoama "kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää rakentamisesta" -teos, mutta mielestäni sisältää aika kattavasti erilaisia huomioita, asioita, mitä pitää ottaa huomioon rakentamista suunniteltaessa. 

- varaa aikaa!


Rakentaminen jos joku on asia, jossa maltti on valttia. Etenkin suunnittelussa kannattaa pitää kiire kaukana. Harmittaisi varmasti muuttaa kotiin, joka on jo suunnitteluvaiheessa "kustu" kiireellä.

Käytä rauhassa aikaa esimerkiksi lämmitysmuodon ja muiden isojen kysymysten valintaan. Suunnittele alusta saakka myös se, minkä verran olet valmis  realistisesti tekemään  itse ja mihin palkkaat työntekijöitä. Haluatko säästää euroissa, ja olet valmis antamaan (meinasin kirjoittaa "paljon", mutta todellisuus on KAIKEN) omasta ajastasi, haha. 

Kannattaa ottaa huomioon myös se, että rakennusaikana on paljon kuluja. Onko kannattavampaa kuitenkin palkata ainakin hetkeksi ammattilaisia, jotta rakennusajan kulut eivät juokse aivan loputtoman kauan? 

Lisäksi suosittelen miettimään mm. materiaalivalinnat mahdollisimman ajoissa. Rakentamisen loppukiireessä ja -väsyssä oli niiiiin helpottavaa, kun päätökset oltiin tehty jo valmiiksi, eikä tarvinnut miettiä seinien sävyjä tai valintaa vetolaatikoiden ja kaapinovien välillä. Me teimme esimerkiksi kaluste- ja kodinkonekaupat (ja oikeastaan kaikki pintamateriaalikaupat) TODELLA ajoissa. Onneksi. Loppusuoralla oltaisiin tehty hätiköityjä päätöksiä väsyneinä, nyt saatiin vain vastaanottaa jo alun innostuksen ja voimantunteen vallassa harkiten valitut pintajutut. 

-kartoita tarpeet ja resurssit, selvitä haaveidesi hinta 


Olisi ihanaa rakentaa unelmien koti ilman budjettia, mutta harvalla meistä taitaa olla moiseen mahdollisuus. Kartoita siis tarkkaan, mitä tarvitset ja mistä olisit valmis maksamaan. Selvitä suunnilleen tulevan hankkeesi hinta ennen pankkiin menemistä. 

Isot ikkunat olivat meille yksi suurimmista haaveista, niistä ei tingitty eikä ole kaduttanut hetkeäkään. -tontin valinta


Mieti, haluatko oman vai vuokratontin. Muista maaperätutkimus ennen kauppoja tontista, jotta ei tule isoja yllätyksiä. Maatyöt ovat kalliita ilmankin yllättäviä paalutuksia tai muita isoja operaatioita.

Me päädyttiin omaan tonttiin sillä laskettiin, että se tulee pidemmän päälle  edullisemmaksi kuin vuokratontti, vaikka rakennusvaiheessa lohkaiseekin  siivun budjetista. 

-kilpailuta ja vertaa huolella


Talotoimittajia kilpailuttaessa saa olla tarkkana. Aina pelkkä hinta ei sano juuri mitään, sillä toimitussisältö voi vaihdella älyttömän paljon. Ole siis tarkkana ja vaadi kaikki tarjoukset selkeinä sisältöineen, kirjallisina. Kun olet päättänyt talotoimittan ja paketin sisällön, pyydä tarkka kustannusarvio talotoimittajalta  lainaa varten.

Moni ottaakin tässä vaiheessa vastaavan mestarin mukaan neuvotteluihin. Hän huolehtii, että olet tietoinen talotoimittajan tarjouksen sisällöstä, etkä ylläty rakennusvaiheessa, että eikö tähän tosiaan kuulunutkaan ulkovuorausta. 


- rahoitus kuntoon


Älä kuitenkaan mene pankkiin ns. hattu kourassa anomaan, saisiko mahdollisesti lainaa, vaan kilpailuta eri pankit, laita pankit kilpailemaan sinusta. Kun tiedät tulevan hankkeesi hinnan, se helpottaa pankkien kilpailuttamista huimasti. Pankit myös laskevat, ettei laina ole kohtuuttoman iso tuloihisi nähden. Tässä vaiheessa on vielä helppo muuttaa suunnitelmia, jos tuli valittua liian kalliita suunnitelmia omalle lompakolle. 

- luvat kuntoon


Tontilla rakennustöitä ei saa aloittaa ennen rakennusluvan saamista, luonnollisestikaan. Kaupungista saa apua siihen, mitä kaikkea rakennuslupahakemukseen pitää liitteeksi hankkia. (Esimerkiksi naapurikuulemiset jne)

Joissakin paikoissa rakennuslupaa saa odotella tovin, toisissa sen voi saada jopa viikossa.

-hanki vastaava mestari


Mestari on tietysti sekä pakollinen, mutta ennenkaikkea iso apu sinulle. Voit aina kysyä häneltä, kun joku epäilyttää. On hänen tehtävänsä valvoa, että asiat menevät kuten on sovittu ja suunniteltu. 

Me saatiin vastaavalta mestarilta apua myös paljon, jos tuli ongelmia jonkin firman kanssa. Hän tietää rakentamisesta ja pitää sinun sekä tulevan kotisi puolia. 

-muista vakuutukset


Harmittaisi, jos talkoisiin tullut sukulainen satuttaisi itsensä rakennustyömaalla, eikä hänellä olisi itsellään vakuutusta ja hän joutuisi maksamaan kalliisti sinun taloasi tehdessä sattuneesta vahingosta. 

Me koettiin, että vähin mitä voidaan tehdä, kun ihmiset tulevat auttamaan meitä talonrakennuksessa on vakuuttaa heidät kunnolla. Raksalla voi sattua kaikenlaista! 

Myös varkaat ovat erittäin kiinnostuneita rakenteilla olevista taloista. Ne ovat helposti murtauduttavissa, täynnä kalliita työkaluja. 

Puhumattakaan kaikkien työkoneiden, valojen ym. aiheuttamasta tulipaloriskistä. Ei harmittaisi lainkaan, jos rakenteilla ollut talo palaisi maan tasalle ilman vakuutuksia, eihän? Apua! Ihan oikeasti vakuutukset kannattaa huolehtia kuntoon. 

-punnitse tekijät


Tarkkoitukseni ei ole pelotella, mutta myös rakennusalalla, kuten kaikkilla, on monenlaista tekijää. Ei siis välttämättä kannata vain googlata halvinta ja päästää sitä varauksetta tekemään omaa kotiasi. 

Vahinkoja sattuu kaikille, siihen kannattaa varautua että inhimillisiä tekijöitä tulee paljon, mutta juuri siksi kannattaa vähän perehtyä siihen, millaisia tekijöitä talollasi puuhaa. 

Me ei taidettu montaa sellaista tekijää niihin vaiheisiin, joita ei itse osattu tehdä, huolia edes, joista jollakin meidän tutulla ei ole konkreettista kokemusta. Esimerkiksi kun alussa meillä oli timpurit, otettiin varman päälle ja palkattiin mun isä ja hänen kaksoisveljensä. Koska tiedettiin varmasti, miten tarkasti ja huolella he rakentavat. Ei tarvinnut pelätä, että seinien väliin laitetaan märkiä villoja tai ulkovuorauksen jiirit irvistelevät. 

-seuraa ja tarkasta


Kannattaa yrittää pysyä vähän kärryillä, mitä milloinkin tapahtuu. Ja kysyä mestarilta, jos ei itse tiedä. 

Kannattaa esimerkiksi huolehtia, että lamput ja pistorasiat tulevat laitetuksi oikeille paikoilleen ja jos laatoittaja tekee laatta-alueet, varmistaa että ladonta tulee oikein sekä laatat oikein päin. 

Kukaan ei osaa lukea ajatuksiasi ja valmiissa talossa voi harmittaa, jos vaakaan tarkoitettu laatta onkin ladottu pystyyn. 


-kysy!


Sinun ei tarvitse olla ammattilainen voidaksesi rakentaa tai rakennuttaa. Mutta sinun täytyy olla valmis perehtymään sekä kysymään apua niiltä, jotka tietävät. 

Parempi kysyä kuin katua. Ja sitä varten kaikki ammattilaiset (ja isät) ovat olemassa. 


-kuuntele sydäntäsi


Muista, että rakennatte taloa teille, ette sille ahkerasti valintoja mahdollisesti kommentoivalle ulkopuoliselle. Tee valinnat niin, kuin juuri teille on sopivinta. On hyvä tietenkin kuunnella muiden  kokemuksia keittiöistä, lattiavalinnoista ja niistä muista sadoista jutuista, joiden suhteen rakentaessa pitää valintoja tehdä. 

Muista kuitenkin, että itse sinä niitä lattioita pitkin kävelet, keittiössäsi touhuat ja ikkunoista ulos katselet. Kuuntele siis ammattilaisten lisäksi

Olohuone raksan keskellä...

...Ja valmiina


-varaudu yllätyksiin, myös budjetissa


En tiedä, onko sellaista rakentajaa, jolla ei olisi tullut jotakin ylläriä vastaan. Ja useimmiten se tarkoittaa lovea myös  budjettiin. Ei ole kiva joutua nipistämään heti pintaratkaisuista, jos putkihommat tulevatkin maksamaan hieman suunniteltua enemmän. 


-muista nauttia


Kuulostaa jopa vähän irvokkaalta, koska rakentaminen on oikeasti rankkaa. Ja tarkoitan sitä, se on rankkaa. Kannattaa kuitenkin yrittää keskittyä myös siihen kaikkeen hyvään, mitä on. Kuinka ihanaa onkaan nähdä jonkin asian taas valmistuneen. Tai miten ihanaa on hakea rautakaupasta se hana, joka on mielestäsi maailman kaunein. 

Ja kannattaa myös pitää mielessä se palkinto, joka kaiken ponnistelun jälkeen on luvassa. Tässä (vielä osittain keskeneräisen) uuden kodin sohvalta postausta kirjoittaessa voin vilpittömästi todeta, että rakas koti on jokaisen ponnistamisen arvoinen! 

Ensimmäinen aamu uudessa kodissa tuntui ihmeeltä siitä huolimatta, että se oli tavallinen työaamu aikaisine herätyksineen. 
Tsemppiä rakentamiseeen sitä tekeville ja aikoville! 

Tuu seurailemaan tusinakodin arkea ja sisustusta myös instagramin puolelle ! 🤍https://www.instagram.com/tusinakoti/

-Reetta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti